Emin Ellerdesiniz...

Üriner inkontinans ( idrar kaçırma) ve Egzersiz

26.07.2018 13:21

Üriner inkontinans ( idrar kaçırma) ve Egzersiz

 
Üriner inkontinans, istemsiz idrar kaçışı olarak tanımlanır. Dünya genelinde her iki kadından birinde inkontinans görülmektedir. Birçok kadın utandıkları için profesyonel yardım almıyor veya bunu yaşlanmanın bir parçası olarak görüyor. Ancak çözüm çokta uzak değil. Araştırmalara göre, pelvik taban kas eğitimi orta yaş ve ileri yaş kadınlarda inkontinansı azaltmada etkilidir.
Ayrıca düzenli fiziksel aktivite içinde olan kadınlar, sedanter yani hareketsiz yaşayan kadınlara  göre daha az inkontinans yaşıyor. 
 
İnkontinans için bazı risk faktörleri bulunuyor: 
 
Risk faktörleri 
 
*artan yaş 
*doğum
*obezite  
*alt üriner semptomların  varlığı 
*azalmış hareketlilik 
 
Tedavi
 
Fizyoterapi tedavi seçeneklerinden biri olup pelvik taban kas eğitimi, biofeedback, elektrik stimülasyonu, mesane eğitimini içerir.  Farmakolojik uygulamalar ve gerekli görüldüğü durumlarda cerrahi tedavi seçeneklerindendir.
 
 
Pelvik taban kasları öndeki pubik kemikten arkadaki kuyruk sokumuna ( koksiks) uzanır. Vücuttaki en önemli kas gruplarındandır.
 
 
Güçlü bir pelvik taban, tam dolu bir mesaneyi tutabilir. Eğer pelvik taban kaslarınız güçlü ise hapşırdığınızda, güldüğünüzde veya hareket ettiğinizde idrar kaçırmayı engeller.
 
 
 
Yapılan son çalışmalarda derin karın kaslarımızdan m.Transversus Abdominis kasının kas eğitimi ile pelvik taban kaslarının eğitildiği görülmektedir. Bu kası kuvvetlendirmek için nötral omurga pozisyonunu bilmeli ve gün içinde sık sık tekrar etmeliyiz.
 
Pelvik taban egzersizleriniz için fizyoterapistten yardım alabilirsiniz. Doğru egzersiz ve davranış eğitimi ile idrar kaçırmanıza çözüm olabilir. 
 
 
Dr.Fzt. Özden Akyol BASKAN
 
Sinerji Sağlıklı Yaşam Merkezi
 
https://uzmanegzersiz.blogspot.com/2018/02/ 

 

Geri

Sitede ara

© 2013 Tüm hakları saklıdır.